Τι αντοχές έχει η γυψοσανίδα και όλα τα συστήματα ξηράς δόμησης;

Τα συστήματα αυτά πληρούν υψηλές απαιτήσεις σε θερμομόνωση, ηχομόνωση, πυραντοχή και αντισεισμικότητα. Υπάρχουν ειδικές κατηγορίες προϊόντων ξηράς δόμησης για κάθε εφαρμογή.

Όσον αφορά τη δόμηση εσωτερικού χώρου, διακρίνουμε τα παρακάτω υλικά: γυψοσανίδα στάνταρvτ , πυράντοχη, ανθυγρή και ανθυγροπυράντοχη.

Η απλή (στάνταρντ) χρησιμοποιείται σε γενικές εφαρμογές για την κατασκευή ψευδοροφών, χωρισμάτων όπως επίσης και για εσωτερικές επενδύσεις εξωτερικών τοίχων.

Η πυράντοχη γυψοσανίδα χρησιμοποιείται σε κατασκευές υψηλών απαιτήσεων πυραντοχής. Ο πυρήνας της περιέχει ορυκτές ίνες και πρόσμικτα που δίνουν στη γυψοσανίδα ιδιαίτερη αντοχή στη φωτιά. Συνήθως εφαρμόζεται σε ειδικές κατασκευές τζακιών ή χρηματοκιβωτίων.

Η ανθυγρή γυψοσανίδα χρησιμοποιείται σε χώρους όπου παρουσιάζεται υψηλή υγρασία. Το χαρτί της περιέχει μυκητοκτόνο ουσία και ο πυρήνας της είναι επεξεργασμένος με πρόσμικτα που μειώνουν σημαντικά την υδροαπορροφητικότητά της.

Τέλος, η ανθυγροπυράντοχη γυψοσανίδα χρησιμοποιείται σε χώρους που απαιτούν αυξημένη παθητική πυροπροστασία και αντοχή στην υγρασία.

Για εξωτερικούς χώρους, η αδιάβροχη γυψοσανίδα κατασκευασμένη από πυρήνα γύψου & ίνες διαφορετικής κρυσταλλικής δομής σε σχέση με την κλασσική ανθυγρή γυψοσανίδα και με επικάλυψη από υαλονημα, έχει την δυνατότητα να είναι 100 % αδιάβροχη. Έχει λιγότερο από το μισό βάρος τις τσιμεντοσανίδας αλλά είναι σχεδόν το ίδιο δυνατή ως προς τις μηχανικές αντοχές τις. Η δε επεξεργασία της είναι ακριβώς ίδια με την τεχνική της τσιμεντοσανιδας. Εξασφαλίζει αντοχή σε υγρασία και φωτιά.

Αδιαμφισβήτητα, παρουσιάζει εξαιρετική αντίσταση στις καιρικές συνθήκες, στην υγρασία και τη μούχλα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις κρούσεις.

Ο σκελετός που χρησιμοποιείται για τη στήριξη των στοιχείων ξηράς δόμησης αποτελείται από μεταλλικά προφίλ , τα οποία παράγονται από γαλβανισμένη λαμαρίνα υψηλής ποιότητας. Έτσι, εξασφαλίζεται μεγάλη αντοχή στην οξείδωση, καθώς και μεγαλύτερη σταθερότητα.

Comments are closed.